Připravenost ovcí a střihačského místa na stříži

Na stříži je třeba připravit stádo a zajistit základní vybavení a úpravu místa určeného ke stříhání. Není-li toto zajištěno, ovečky obvykle není možné ostříhat vůbec nebo jen zdlouhavým, nadměrně namáhavým způsobem, který neprospívá ani střihači, ani stříhaným zvířatům.

Před stříží je třeba dodržet tyto zásady přípravy stáda:

  • ovce nesmí mít rouno mokré ani výrazně navlhlé (zmoklá zvířata, zvířata ležící dlouhodobě na mokré podestýlce)
  • před stříží nemají být zvířata překrmena
  • na smluvenou dobu zahájení stříže mají být zvířata sehnaná a shromážděná na střihačském místě (v podstatě připravená na stříhání)
  • před zahájením stříže chovatel zvířata „odstrojí“ -  odstraní z nich obojky či jiné úvazy, závěsné značky, značkovací pásky, provázky a pod.

Vybavení střihačského místa:

  • zdroj elektrické energie (přípojka do sítě nebo elektrocentrála)
  • na zemi suchá rovná plocha nejlépe s pevnou a tvrdou podložkou ve vodorovné poloze (z kopce ujíždí naprosto všechno, i stříhané ovce)
  • přímo na střihačském místě mít na co zavěsit poměrně těžký hnací motor střihačských nůžek, a to ve výšce cca 2,5 – 3 m nad zemí (trám, nosná konstrukce salaše, stojan, ...)
  • pokud prší, ovce i střihač by měli být v suchu
  • pokud mrzne, střihačské místo by mělo být alespoň bez průvanu
  • střihačské místo by mělo mít dostatek světla (v uzavřených prostorech by mělo být zajištěno dostatečné osvětlení)

Chovatel by měl při stříhání zajistit:

  • „odstrojení“, přivádění, podávání a odebírání ovcí
  • případné nezbytné ošetření ovcí během stříhání (dezinfekce ranek a pod.)
  • odebírání ostříhané vlny z místa stříže, její čištění, třídění a ukládání mimo místo stříže

Jakékoliv jiné střihačem prováděné úkony než jsou úkony střihačské (nahánění a chytání ovcí, jejich „odstrojování“, přivádění a odvádění, odnášení vlny a pod.) dobu provádění stříže zbytečně prodlužují a navíc, toto není střihačova práce.

 

if_pripravenost_mista_1_n if_pripravenost_mista_2_n